Är det okej att publicera nakenbilder på sina barn?

2013-10-27 13:25:07/Permalink/Debattinlägg/
Om man läser en mammablogg så svämmar det ofta över med bilder på just barnet, som ofta är höjdpunkten på hela bloggen. Det brukar börja med att mamman fotograferar sin mage, ofta i underkläder, och därefter det klassiska motivet med ett naket nyfött barn på en filt efter förlossningen. Efter det laddas det upp bilder på nästan allt barnet gör, från att sova, springa runt i blöja, äta, sitta i någons knä och leka, men till vilket pris?
 
Att folk stjäl bilder från Google är ingen nyhet, och barnbilder blir även dem kopierade. Jag minns en bloggare som använde bilder på någon annans barn, och bloggade om sitt "mamma liv" trots att det uppenbarligen inte var hennes barn. Jag hade blivit vansinnig, det är en sak att stjäla en bild på en blomma, men en helt annan att faktiskt kopiera någon annans bilder på deras barn. Det är även en risk att ladda upp en bild på ett naket barn, eftersom barnet faktiskt kan användas till runkmaterial (om någon sparar bilderna på ens dator som ohörig blir det barnpornografi har jag för mig).
 
Idag är jag kluven på hur jag kommer göra den dagen jag själv blir mamma, självklart vill jag dokumentera mina barns framsteg. Självklart kommer jag vilja nämna mitt barn om jag fortfarande bloggar, men jag kommer inte skriva allt om mammalivet. Jag är kluven på om det överhuvudtaget kommer bli bilder på mitt barn i bloggen, kanske bilder där barnets ansikte inte är tydligt. De som känner mig kommer se mitt barn, de som träffar oss kommer se vårat barn men bloggläsarna? Vad fyller det för funktion att se någon annans barn? Visst är barn mysiga, vissa mammabloggare är väldigt mysiga och många tar fantastiska foton - men varenda foto på barnen stannar på internet också. Är det verkligen rätt att ladda upp bilder på sina barn när de är så små?
 
Lika kluven som jag är att ladda upp bilder på barnen i bloggarna (speciellt när de bara har blöja eller är nakna) är jag när det gäller att dokumentera alla framsteg barnet gör. Allt från "idag tappade barnet en tand", "tog sitt första steg" osv. Det är jättekul att ha dokumenterat hur gammalt barnet är, men är det inte så mycket roligare att ha det dokumenterat i en bok man kan ge till barnet när det är äldre än någon blogg som man troligtvis inte kommer blogga på föralltid? Hur många sitter och sparar allt man skrivit på bloggen ändå den dag man byter?
 
Vad tycker ni?

Kommentarer
Postat av: Elin

Det är en svår fråga! Jag tror att jag hade publicerat bilder på mitt barn, men kanske inte där det är helt naket. Jag försöker sätta mig in i situationen om min egen mamma hade haft en blogg när jag var liten, och jag tror inte att jag personligen hade brytt mig.

Svar: Jag har knappt några bilder ifrån min barndom vilket är skittrist, kommer garanterat fotografera mitt barn mycket. Men jag känner ingen lust att publicera bilder på mitt barn med mat över hela ansiktet, varje gång det sitter och äter och uppdatera att "nu är det frukost". Samhället ser inte likadant ut som för 18 år sedan, idag är internet enormt och bilder utnyttjas till så mycket mer än man från början räknar med.
Louise

2013-10-27 @ 16:33:46
URL: http://piggelinen.blogg.se
Postat av: Nelly

Jag är liksom du kluven när det kommer till barnbilder på nätet. Tror att jag om jag får barn i framtiden kommer lägga upp bilder men kommer nog tänka på vilka bilder som publiceras och det kommer nog bli vattenstämplade bilder :)

Svar: Det är en svår fråga verkligen. Frågan är om man öht vill att bilder på ens barn ska kunna florera runt och användas till andra ändamål av främlingar, för mig är det ett solklart nej. Då tänker jag främst på småbarnsåldern, alltså 0-6 år ungefär. Det går ju faktiskt att blogga om sitt barn utan att alla främlingar på ens blogg behöver veta hur barnet ser ut. :)
Louise

2013-10-27 @ 16:47:04
URL: http://justanothermortal.blogg.se/
Postat av: Victoria

Tusen tack :)
Nja det var sådär, hamnar lätt utanför då jag är inflyttad & inte vart med i "gänget" (svägerskan & svågerns fru) så länge.

Har själv funderingar kring detta med att ha med sina barn i bloggen. Är själv inte mamma men en dag blir man ju förhoppningsvis det. Jag hoppas att jag inte kommer visa för mk. Man måste skilja på personligt & privat i bloggen.

2013-10-27 @ 17:49:36
URL: http://impalaa.blogg.se
Postat av: mypersonalopinion

Måste säga att detta var en bra tanke/ ämne att fundera över. Måste nog säga att efter noga grubblat över detta kom jag nog fram till att man får lägga ut bilder med måtta. Vi lever i en tid nu där normen är att man ska stoltsera med allt. Dessa barn har ju inte förmåga (uppenbarligen) att säga nej till bilder eller videos. Jag anser, precis som du säger att man kanske ska överväga att INTE lägga ut nakenbilder på sitt barn eftersom man aldrig vet vem som tittar på dem. Jag saknar lite den gamla kameran där man tog bilder som man sedan gick och skrev ut hos en fotobutik. Dessa bilder är mer privata och riskerar inte att hamna i orätta händer lika lätt. Men som det är med allt annat måste man ju kunna anpassa sig men som sagt, man får nog göra det med måtta!

Svar: Jag är inte endast emot nakenbilder på barn, utan övriga bilder också. Är det värt att lägga upp bilder på barnet för att uppdatera sin blogg, när bilder stjäls hela tiden på internet? Vi använder barnen att stoltsera med utan att överhuvudtaget tänka på potentiella risker.
Louise

2013-10-27 @ 20:08:02
URL: http://www.mypersonalopinion.blogg.se
Postat av: sannas rum

Nej jag tycker absolut inte det!
Jag var på en föreläsning om fotografi i onsdags och då pratade föreläsaren om just detta. Det handlar om att klimatet i Sverige har förändrats. Det handlar om att vare sig vi vill det eller ej så kan människor som är sjuka få tag på dessa bilder. Ett spädbarn är vackert naket, alla är vackra nakna, och vi ska absolut inte se det som något fult att vara naken, men när det finns en risk att störda människor utnyttjar dessa bilder så är det inte värt det. Lägger man ut det på instagram eller Facebook har ju de dessutom rätt att göra vad de vill med de bilderna (eller om det var Google som har ändrat det) men Instagram får det i alla fall, och FB äger ju Instagram. Nej, jag tycker det är helt fel!
Det finns så många andra sätt att dokumentera ett barns uppväxt på, internet är dock inte det bästa, om du frågar mig. Bra inlägg för övrigt, jag tycker det är något som bör lyftas fram :)

Svar: Jag håller med dig fullt ut. Ja, facebook har rätt att använda bilderna bäst de vill, inte särskilt lockande att ha bilder på sina barn på fb med andra ord...
Louise

2013-10-27 @ 20:20:00
URL: http://sannasrum.blogg.se/
Postat av: sannas rum

Jag skriver till lite granna; Klimatet i världen kan man också säga, unga människor tycker jag inte ska exponeras på internet alls. När jag får barn kommer jag inte lägga ut bilder på mitt barn. I så fall endast på sidor där jag själv kan kontrollera vem som kan se bilderna.

2013-10-27 @ 20:21:30
URL: http://sannasrum.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback