Ge upp tanken på att försöka hitta dig själv. Inse istället att du skapar dig själv varje dag.

2013-04-30 14:08:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (23)
 
Ska snart upp till pappa och ta hand om kaninerna. Tänkte fotografera någon detalj i hans inredning som jag kan visa upp här på bloggen också. Sedan blir det att handla inför middagen åt morsan. Så otroligt skönt med sol ute också, så ska nog sätta mig i trädgården en stund och njuta av värmen. :)

Föl

2013-04-29 17:34:00/Permalink/Foto - Tama djur/Kommentarer (26)
 
Bjuder på två fölbilder på förra årets föl på skolan. I år har det dock fötts ett nytt föl, får ta mig ut och fotografera det snart.

Tips på vad du kan göra när du är ledsen/arg/har ångest.

2013-04-28 18:32:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (25)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Skära lök. Löken framkallar dina tårar mycket enklare,
och efter ett tag gråter du av dig själv och släpper ut dina känslor.

2. Försöka städa, eller organisera någonting i huset/lägenheten.
T.ex vika tvätt, diska, sortera cdskivor osvosv.
Kanske flytta tavlor om du har några. 
(Bara för att du ska tänka på någonting annat)

3. Gå ut med hunden, eller gå på promenad.
Lyssna gärna på GLAD musik under tiden.
Man blir piggare och gladare av solljus och frisk luft.

4. Äta. (Eller göra en sallad/maträtt.)
Det är inte bra att tröstäta hela tiden, men man blir åtminstone lite glad av det.
Hellre äta mycket än att matvägra!

5.  Jag personligen har kört "titta på en sorglig film" många gånger.
Och ibland hjälper det, för där släpper du också ut alla dina känslor, 
om det är en riktig sorgligt film.

6. Ett annat personligt tips är att lyssna på Tunnan & Moroten.
Det är ett ganska säreget och sjukt band med sjuka och glada låtar.

7. Träna! Göra situps, armhävningar. Slå på en boxningssäck om du äger en.
Man släpper ut mycket känslor där också.
(Kan garantera att det kommer kännas så jävla mycket bättre)

8. Rita. 
Gör ingenting om det blir ett argt åskmoln på pappret.
I och med att du trycker så hårt, så kommer dina känslor ut på pappret.
Sen kan du slänga det i papperskorgen och tänka att du slängde bort din ångest precis.

9.  Sjunga högt som fan.
Det är vetenskapligt bevisat att man blir glad av att sjunga.
Helst ska du lyssna på något som gör dig sjukt glad.
Ger mycket bättre effekt då.

10. Blåsa ballonger. Det gjorde jag väldigt ofta när jag satt på behandlingshem.
Mest för att jag bara var arg och försökte få ut min ilska.
Tänk att det är din ångest du smäller, eller något som gör dig arg/ledsen eller något du får ångest av.


Allt det här har fungerat på mig mer eller mindre. En del av tipsen har jag fått från min pojkvän och hittat på själv. Jag hoppas det fungerar för er också. Speciellt för min allra bästa vän vars fina blogg jag fått låna för att skriva detta inlägg i!
 
/E

I'm not single, and I'm not taken. I'm simply reserve for the one who deserves my heart. Cause they say good things take time.

2013-04-27 22:37:00/Permalink/Before I die/Just girly things/Kommentarer (17)
 
Linnéa och jag gick skilda vägar idag. Ett riktigt impulsbeslut att göra slut, men det var bäst så för oss båda. Jag måste fokusera på mig själv, jag måste bli hel. Jag var ihop med E från hösten 2011 till sommaren 2012. Sommaren 2012 var jag tillsammans med Disa, och under hösten 2012 var jag tillsammans med en annan tjej, som jag lämnade för Linnéas skull nu vid årsskiftet. Samma dag jag lämnade henne, blev jag ihop med Linnéa. Och det har varit några riktigt tuffa månader som tagit hårt på mig, liksom det destruktiva förhållandet innan Linnéa. Ibland spelar det ingen roll om två individer är starka, om de inte klarar att vara det tillsammans. Det var lite så med oss. Jag önskar henne bara gott, trots att vårat förhållande fick ett abrupt slut.
 
Det jag försökte komma till, när jag rabblade upp mina senaste förhållanden, är att jag har inte haft tid för endast mig själv på länge. Jag är väldigt deprimerad och utmattad, stressen har knäckt mig totalt. Jag har gått hemma sedan i juni förra året, och jag är fortfarande sönderstressad. Jag har sömnsvårigheter och är ständigt trött vilket leder till att jag är riktigt grinig och skit. Jag är diagnoserad med svår depression, och fick medicin för det i höstas. Slutade med den nu i vår då den inte hjälpte ett skit, och bup har slängt ut mig nu eftersom jag fyllde 18 förra veckan. Jag vill bara bli okej. Det kanske är lättare om jag är singel och slipper ta hänsyn till yttligare en part i mitt liv just nu.

Before I die (done part 3)

2013-04-27 10:17:00/Permalink/Before I die/Just girly things/Kommentarer (11)
 
Jag har varit i London två gånger nu! Kommer nog inte återvända på ett tag, men det är en fin stad :)
 
 
Har varit i Paris en gång och aldrig mer! Värsta resan jag varit på i mitt liv, fyfan.
Haha ;)

Otrolig utsikt, rekommenderas varmt! Jag är höjdrädd och kände mig otroligt trygg där uppe.

Ska jag vara mindre anonym här på bloggen? :)

2013-04-26 14:14:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (18)
 
Arkivbild från i höstas.

När jag startade upp bloggen för någon vecka sedan, tänkte jag använda den främst som fotoblogg. Det är dock tråkigt att följa en blogg med endast bilder och ingen text, och det begränsar mig dessutom från att nå ut till alla synskadade. Så min fråga till er läsare, vill ni att jag ska sluta vara så anonym och skriva mer om min vardag?
 
Jag kommer nog aldrig bli en bloggare som fotograferar allt jag äter eller lägger ut 30 bildinlägg i månaden på mina outfits. Ni kommer snarare få följa med mig mer i vad jag gör på dagarna både via bilder och text. Jag har många bollar i luften, och har en hel drös med fotoprojekt att utföra under våren och sommaren. Det kommer absolut inte bli mindre bilder, men det kommer att bli mer text också, de dagar jag känner att jag har någonting intressant att berätta om mitt liv. Är det utav intresse? Även om du inte läst min blogg så länge eller nyss hittat in hit, skulle jag uppskatta ett svar! :) Jag kommer bland annat ha praktik på en djurpark resten utav våren, så min vardag är inte innehållslös om man säger så.

Before I die (done part 2)

2013-04-25 15:12:00/Permalink/Before I die/Just girly things/Kommentarer (10)
Jag spenderar åtminstone några veckor per år i Värmland på somrarna, men jag har sett mer vilda älgar i Göteborg än där uppe faktiskt. ;) Lite fult!
 
Går på lantbruksskola så naturligtvis har jag mjölkat kor, många gånger!
 
Ridit många gånger också för den delen! ;)
 

Rakade får första (och enda hittils) gången förra året! Kul men lite krångligt med alla veck! Det kommer jag absolut göra om ifall jag får tillfälle!

24/4

2013-04-24 20:00:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (11)
Idag har jag verkligen inte legat på latsidan! Som jag skrev i det förra inlägget har jag dels pratat med E i flera timmar, men jag har även tvättat sex maskiner och handtvättat mitt nya linne. Körde några utav barnens gosedjur i tvätten idag, de klarade det helt ok så jag tar resten av gosedjuren nästa gång. Förutom det har jag tagit en powerwalk mellan mina föräldrar och hem till mamma igen, och lämnat en grej. Har även slängt skräpet och lagat middag åt mig och mamma. Ikväll fick det bil pyttipanna med ägg. Enkelt men så gott!

Men det roligaste av allt, idag har jag skrivit på ett viktigt avtal med iFokus angående att bli sajvärd för TV iFokus. Ni som redan är medlemmar på iFokus, får jättegärna gå in och hjälpa mig med aktiviteten då den just nu är lite låg! :) Ni som inte är medlemmar, iFokus är ett nätverk med 300 sajter. De tär otroligt brett, och det finns forum om allt ifrån TV, amerikanska bilar, sport (hockey, fotboll etc), hundar (australian shepherd, agility, klickerträning etc) och andra djurslag. Finns även forum om tvillingar, anhöriga osv osv osv! Rekommenderar varmt att ni kollar in forumet. Jag är medarbetare inne på Amerikanska bilar, Anhöriga och Bloggande. Nu är jag även sajtvärd inne på TV som sagt!

Behöver du hjälp med din blogg, tillexempel hjälp med kodningen eller headern? Eller vill du ha nya läsare och chans att utvecklas enormt som bloggare? Eller bara sugen på lite nya favoritbloggare? Då rekommenderar jag att du blir medlem hos oss på Bloggande! Just nu söker jag även intressanta bloggar som vill ställa upp på en bloggintervju på forumet! Skriv en kommentar för yttligare information om hur det hela går till!

---

Inne på Tonåringar iFokus planerar vi just nu att träffas IRL. Då alla medlemmar bor på så skilda delar i landet, kommer vi ha flera träffar. Idag bestämdes det att jag kommer hålla i göteborgsträffen vilket kommer bli skitkul!!Ps: Vill ni lägga till mig på facebook så go ahead.


You had your fucking chance

2013-04-24 13:23:00/Permalink/Before I die/Just girly things/Kommentarer (9)
Du hade din chans, du får skylla dig själv. Har gett dig så många chanser efter varandra men allt du gör är att fortsätta förstöra för mig. Jag gör det som gör mig lycklig, det som gynnar mig i längden och det jag vill lägga min tid på. Allt du kan är fan att kritisera mig. Och om det är ditt sätt att älska mig, så vill jag inte ha din kärlek längre. Over and out.
 
 
--
 
Nu ska jag dra upp till pappa en snabb sväng & lämna av en sak! Idag har jag hunnit tvätta 6 maskiner och handtvättat mitt nya linne. Har pratat med fina E i några timmar med, stackaren rusade till jobbet för att få höra att han är ledig så nu är han iallafall påväg hem. Synd att hans hem inte är mitt hem, hade varit det ultimata... Förutom det måste jag damma av rummet, vädra och dammsuga/våttorka rummet. Dags att städa nu när jag börjar bli frisk, så alla bakterier kan lämna mig ifred någon gång. Så jag är sysselsatt en stund till. Hoppas ni roar er med något bättre än en städdag! Fast det är ganska kul att städa när man vet hur fint det kommer bli. ;)
 
Håll tummarna för att det inte börjar ösregna påväg till pappa (eller därifrån) är ni snälla!

Botaniska trädgården - Växthusen (del 3)

2013-04-24 08:12:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (18)
 

Lately nothing I do ever seems to please you, and maybe turning my back would be that much easier, 'cause hurtful words are all that we exchange

2013-04-23 04:00:00/Permalink/Before I die/Just girly things/Kommentarer (17)
Klockan är 02:46 så godmorgon är väl fel ord, men godnatt är lika fel för inte kan jag sova inte. Igår (22/4) fick jag 5 timmar sömn då jag somnade vid 04:30. Vaknade dock redan vid 05:00 igen, men lyckades somna om till 09:30. Så att jag var trött kan jag förstå, speciellt eftersom jag är sjuk och hostar lungorna ur mig vilket tar all energi åt mig. Vid 21:00 slocknade jag i sängen med kläderna på. Kommer inte ens ihåg varför jag la mig i den, tror jag låg i sängen och smsade. Och istället för att sova hela natten, som en normal sjukling skulle göra, vaknar jag igen vid 01:00 och kan inte somna om. Så nu sitter jag här som ett fån och läser bloggar och lyssnar på spotify. Hoppas jag blir trött nog att somna snart.
 
Är det inte ångesten som håller mig sömnlös, eller för att E är i en manisk period och verkligen behöver mig, ja då är jag sjuk. Borde verkligen skaffa mig sömntabletter innan jag går in i väggen.

När jag publicerar detta inlägget har jag dels rotat igenom min lyricssamling efter passande låtcitat till bilderna, och rotat upp bilderna. Samt haft lite internetstrul och några hostanfall. Så nu är klockan 03:59 och jag ska försöka sova igen..
Be strong, be strong now
(avril lavigne - nobody's home)


I guess I just got lost bein' someone else
I tried to kill the pain, nothin' ever helped
I left myself behind somewhere along the way
Hopin' to come back around, to find myself someday
(3 doors down - let me be myself)
You think I'm stupid, but the truth is
That it's cupid, baby, lovin' you has made me this way
So before you point your finger, get your hands off of my trigger
Oh yeah, you need to know this situation's getting old
And now the more you talk the less I can take, oh
(Kelly Clarkson - Walk away)
Nice knowing you but there's the door
But when you're standing at a crossroad, there's a choice you gotta make.

I guess it's gonna have to hurt, I guess I'm gonna have to cry,
And let go of some things I've loved, to get to the other side,
I guess it's gonna break me down, like falling when you try to fly,
It's sad, but sometimes moving on with the rest of your life.
Starts with goodbye.

I know there's a blue horizon,
Somewhere up ahead, just waiting for me,
Getting there means leaving things behind,
Sometimes life's so bitter sweet
(Carrue Underwood - Starts with goodbye)
 
Everyone knows life has it's ups and downs
One day you're on top of world
And one day you're the clown
(Daughtry - Start of something good)

You're not crazy for leaving, just crazy for staying so long
(Daughtry - Crazy)

Vårblommor

2013-04-22 16:01:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (19)
Var nyss ute på en vårpromenad, så otroligt härligt med vårväder! Skönt att slippa vinterjackan om inte annat. Tog en promenad upp till pappa och fotograferade hans blommor i trädgården, som äntligen kommit upp. Skulle egentligen passat på att prata resa med honom men han var inte hemma så får skjuta på det.
 
Jag och en tjejkompis funderar nämnligen på att åka till Mallorca, så vi håller på att kolla upp mer om det. Bland annat vad som finns att göra, priserna där nere och liknande. Någon av er som har varit på Mallorca? :) Det känns som det är tusen saker att kolla upp innan vi kan boka resan... Nu ska jag fortsätta spåna på resan! ;)
 

Gamla bilder från Paris

2013-04-22 10:27:00/Permalink/Foto - Utomlands/Kommentarer (6)
Sött litet tåg som stod parkerat vid hamnen!
Sitter och kollar igenom några gamla bilder från Paris 2011. Längtar inte tillbaka, och kommer aldrig återkomma. Men kul att ha varit där iallafall.

Min 18 års tårta

2013-04-21 14:33:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (23)
 
Mina 18 års tårtor, gjorda utav min syster, som gjorde en fritolkning utav "bondgårdsliv".
 
 
Nu har jag äntligen blivit myndig! Det känns skönt att få ta eget ansvar över sitt liv, men för mig blir det skönast att slippa behöva planera in en tid för möten på skolan då även mamma kan, och det har blivit många möten på senare år. Inget mer velande om att ta hem alla papper till Göteborg för mammas underskrift, och sedan ta med dem till skolan igen. Den eviga frågan, "när tar du körkort då?" börjar gå mig på nerverna lite dock. Inget körkort är i sikte, har inte ens börjat övningsköra än. Men det kommer när det kommer, vill absolut ha körkort!
 

Älskade lilla Wilma sprang omkring och busade för fullt igår, och varvade allt mys med att sitta i mitt knä mycket.
 

Wilma och storasyster Ella drar i våran gardin och leker. Ella ser dock lite skyldig ut när hon inser att det förevigas på bild!
 
I lördags morse kom min fina gudmor ned till Göteborg och firade mig, tillsammans med familjen. Det blev familjegräl och jag är otroligt besviken på en av mina systrar. Mer kommer jag inte skriva om på bloggen så fråga inte ens om det, tack. Jag fick en del fina presenter, huvudsakligen flytta hemifrån saker vilket jag hade önskat mig plus pengar.
 
   
På bilderna: Termos, osthyvel, saxar, visp, ballongvisp, kökshandduk, salladsbestick

På bilderna: Ansiktsmasker, måttband, tesil, pizzaslizer, konservöppnare, durkslag
 
Som ni ser var det en hel del småplock. Förutom det på bilderna fick jag även en bordslampa, två stekpannor och en smoothiemaker. Missade att fotografera en liten korkskruvsöppnare som jag fick också, haha. ;)
 
En smart grej jag kan passa på att tipsa om till alla som flyttar hemifrån, är att ha en lista med allting du behöver ha inför flytten, som du regelbundet kryssar i. Det är perfekt att skicka till familjen om du fyller år eller liknande, så får du bara saker du behöver. Du får dessutom en bättre överblick över vad du har.
 
Bifogar min egna flytta hemifrån lista, dock endast det som jag redan har :)

[x] Salladsbestick - 4 st
[x] Matlådor - 4 st
[x] Muggar X-antal (Men behöver fler).
[x] Liten bunke - 1
[x] Vitlökspressare - 1
[x] Decilitermått (fem delar) - 1
[x] Glasunderlägg 4 st
[x] 1 dl decilitermått - 1
[x] Äggkoppar - 4 st
[x] Isformer - 5
[x] Champagneglas - 12 st
[x] Snapsglas - 12 st
[x] Kapsylöppnare - 1
[x] Salt och pepparkvarn  - 1 st
[x] Formar - 3 st
[/] Rivjärn (LItet, men behöver ett stort också).
[x] Kökshanddukar - 1 st
[x] Durkslag - 1 st
[x] Pizzaskärare - 1 st
[x] Osthyvel - 1 st
[x] Stekpanna - 2 st
[x] Kökssax - 3 st
[x] Visp - 1 st
[x] Ballongvisp - 1 st
[x] Termos - 1 st
[x] Smootiemaker - 1 st
[x] Tesil - 1 st
[x] Konservöppnare - 1 st

Swedish Grace:
Muggar: 5 st
Djupa tallrikar: 2 st
Tallrikar:
Små skålar: 2 st

--------

Övrigt, ej köksrelaterat
[x] Skohorn
[x] Ryggkliare
[x] Hålslagare
[x] Vattenkanna - 1
[x] Filt - 2
[x] Måttband  - 1 st
[x] Bordslampa - 1 st

Som ni ser börjar det arta sig! :D Jag har en del handdukar med, men dem använder jag på internatet så det räknar jag inte in. :)


You hate the way your life turned out to be

2013-04-20 19:29:00/Permalink/Before I die/Just girly things/Kommentarer (11)
 
And I wonder how long it'll take them to notice that I'm gone
And I wonder how far it'll take me
To run away, life don't make any sense to me
Run away, this life makes no sense to me
Run away, life don't make any sense to me
Run away, life don't make any sense to me

I was just trying to be myself, you go your way I'll meet you in hell
It's all these secrets that I shouldn't tell I've got to run away
It's hypocritical of you, do as you say not as you do
I'll never be your perfect girl, I've got to run away

I'm too young to be taken seriously
But I'm too old to believe all this hypocrisy
And I wonder how long it'll take them to see my bed is made
And I wonder if I was a mistake

I might have nowhere left to go, but I know that I cannot go home
These words are strapped inside my head, tell me to run before I'm dead
Chase the rainbows in my mind, and I will try to stay alive
Maybe the world will know one day, why won't you help me run away

Botaniska trädgården - Växthusen (del 2)

2013-04-20 04:57:00/Permalink/Foto - Blommor/Kommentarer (24)

Äntligen myndig!!

2013-04-19 11:33:01/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (21)
 
Idag är det min 18 års dag! Grattis till mig.

Before i die (done part 1)

2013-04-18 14:10:00/Permalink/Before I die/Just girly things/Kommentarer (17)
Har haft två romanser bara över sommaren, första gången var jag 14 och nu i efterhand är det ett riktigt gulligt minne!
Många år sedan jag kom ut nu! No big deal för mig :)
 

Efter att trånat efter min fina Néa i några år, fick jag henne äntligen. Så jävla värt det.

Botaniska trädgården - Växthusen

2013-04-18 07:01:00/Permalink/Foto - Blommor/Kommentarer (18)
Några bilder ifrån växthusen på Botaniska trädgården i Göteborg! Rekommenderar starkt att åka dit, speciellt nu under våren! :) Förresten, bara jag som tycker att gubbarna, framför allt den långhåriga, påminner lite om Kapten röd i ansiktsform? Hahaha.
 

Peppande! (just girly things)

2013-04-17 19:41:00/Permalink/Before I die/Just girly things/Kommentarer (14)

Vårväder <3

2013-04-17 18:16:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (7)
Känner mig inte alls på topp idag, allmänt febrig och hostig.. Tog mig iallafall till Botaniska trädgården i några timmar och fotograferade. Jag älskar deras växthus, men med en kamera är det inte lika praktiskt. Iallafall inte i de varma delarna där kameran immade igen omedelbart i princip, och naturligtvis hade jag glömt putsduken hemma. Det gick bra iallafall :). Orkidéhusen var dock stängda över dagen pga ohyra, och det var egentligen de jag tänkte fotografera..
 
Här kommer några bilder från Botaniska iallafall. Nu ska jag svara på kommentarerna, och sedan redigera resten av bilderna så får ni se dem imorgon eller senare istället..
 

Just because it burns doesn't mean you're gonna die

2013-04-17 06:17:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (20)
 
Om solen slutar skina så har månen ingen chans
Då visar den sitt rätta jag, helt död och utan glans
Men mångubben han lurar oss med romantik och sång
Så att baksidan döljs i skugga dygnet om
Mimikry - Fler än er
 
Nu är jag inne på tredje dagen i bloggvärlden. Premiärdagen till ära fick jag 88 besökare, vilket var en kul start! Igår fick jag runt 70. Vi får väl se vart jag hamnar idag. ;-) Vill passa på att tacka er underbara läsare som både läser och kommenterar här inne! Hoppas ni fortsätter med det. 
 
Idag står Botaniska Trädgården och att börja storstäda lägenheten på to do listan. Min 18 års dag närmar sig med stora steg, bara två dagar kvar nu! Skoj :)
 
(Nej, jag har inte blivit galen och gått upp 06. Inlägget är tidsinställt!)

Hundbus - Ruby & Virre

2013-04-16 18:37:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (15)
Idag var jag iväg på promenad med Amela och hennes Cavalier Ruby och aussien Virre, som hon är hundvakt åt. Blev en hel del hundbilder, vilket var kul för det var länge sedan jag fotograferade hundar nu. :)

have you been drinkin' to take all the pain away?

2013-04-15 16:00:07/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (22)
Have you been drinkin' to take all the pain away?
I wish that I could give you what you deserve...

'Cause nothing can ever, ever replace you.
Nothing can make me feel like you do, yeah.
You know there's no one, I can relate to.
And know we won't find a love that's so true...

There's nothing like us,
There's nothing like you and me,
Together through the storm.
There's nothing like us,
There's nothing like you and me,
Together, oh

I gave you everything, baby,
Everything I had to give.
Girl, why would you push me away, yeah?
Lost in confusion, like an illusion,
You know I'm used to making your day...
 
 

Godmorgon!

2013-04-15 07:46:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (17)
Bjuder på två bilder från i veckan. Idag ska jag tvätta, och troligtvis blir det en fototur också! Inspirationen är på topp känner jag! Så jävla kul att vara tillbaka i bloggvärlden.
 

Kvällspromenad i Slottskogen

2013-04-14 19:13:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (23)
God kväll kära bloggvänner! :) Jag var nyss ute på kvällspromenad i Slottskogen, och fotograferade. Måste komma igång med promenaderna igen, det är ju så härligt att vara ute dessutom. Speciellt när det blivit varmare ute. Lovade min bästa vän dyrt och heligt att inte komma hem förren jag fotograferat ankor till honom, och naturligtvis höll jag mitt ord. Började dock regna mitt i allt och jag hade ingen väska till kameran med mig så fick stoppa in den under jackan. Inte det mysigaste, men härligt med regn iallafall.
 

Vårbilder

2013-04-14 14:42:00/Permalink/Mitt liv 2013/Kommentarer (12)

Pingviner

2013-04-13 16:58:00/Permalink/Foto - Vilda djur/Kommentarer (12)